Als het inloggen in Kindkans niet lukt
Bij de onderstaande veelvoorkomende problemen kun je de oplossing te vinden.
1. Klopt de tijd op je mobiele telefoon?
Controleer of je telefoon synchroniseert met de wereldklok. Als je telefoon ten opzichte van de tijd op je computer voor- of achterloopt, zal het niet lukken om in te loggen.
Ga eerst naar instellingen op je telefoon, en zorg dat de klok op ‘automatisch instellen’ staat (of een dergelijke bewoording, afhankelijk van het besturingssysteem).
Als je een Apple IPhone hebt verwijder je vervolgens eerst de regel met de code uit de app Google Authenticator, zie hiervoor de aanwijzingen in ‘Meerdere codes in Google Authenticator’.
Daarna (zowel voor Android als IOS telefoons) doorloop je opnieuw de stappen uit de Handleiding twofactorauthenticatie instellen bij Kindkans.
2. De juiste code?
De code die in Google Authenticator staat, verspringt steeds. Het is verstandig de code in te typen op het moment dat deze net ververst is. Bij een IPhone wordt de code rood als de tijd bijna op is en zie je rechts ook een gevuld rondje dat langzaam leger wordt. Wacht bij rood even tot er een nieuwe code verschijnt.
Bij een IOS-telefoon zie je alleen een gevuld rondje dat steeds leger wordt. Als het rondje minder dan halfvol is kun je beter even wachten tot er een nieuwe code verschijnt.
3. Meerdere codes in Google Authenticator?
Per Kindkansaccount heb je in de app Google Authenticator een regel met een code nodig. Je moet dus voor elk van je accounts de bovenstaande stappen doorlopen. Er zijn ook andere applicaties dan Kindkans die gebruikmaken van Google Authenticator (bijv. KIJK!), dus het is mogelijk dat je meerdere codes ziet. Boven de code zie je de applicatie waar de code voor is, in ons geval Kindkans. Onder de code zie je je gebruikersnaam. Vergewis je ervan dat je de juiste code invult.
Als je meerdere keren de QR-code uit de Handleiding hebt gescand, dan is het mogelijk dat je meerdere regels met een code voor dezelfde gebruikersnaam in je telefoon ziet. Dit is bekend bij Apple IPhone. Je kunt dan alleen inloggen met de meest recente code. Verstandig is in dit geval alle regels met een code te verwijderen (Klik op het potloodje rechtsboven, vink het rondje voor de code aan en klik op verwijderen). Daarna doorloop je eenmalig opnieuw de stappen uit de Handleiding door, zodat je één juiste regel op je telefoon te zien krijgt.
4. Meerdere telefoons?
Inloggen lukt alleen met de meest recent gegenereerde code. Het is mogelijk om een keer gebruik te maken van een andere telefoon of tablet om in te loggen, bijvoorbeeld omdat je je werktelefoon bent vergeten maar wel beschikking hebt over je privételefoon. Voortaan staat de juiste code dan wel op de privételefoon. Wil je daarna de eerste telefoon weer gebruiken dan zul je opnieuw de stappen uit de Handleiding moeten doorlopen.
5. Kun je Google Authenticator niet downloaden?
Wanneer je een vrij oude smartphone gebruikt, of een weinig voorkomend model (bijv. Huawei), kan het zijn dat je de app Google Authenticator niet kunt downloaden. Mogelijk kun je dan wel gebruikmaken van één van de volgende alternatieve apps:
Authy
FreeOTP
6. Een nieuwe telefoon?
Open de Google Authenticator-app op je oude telefoon en klik op de 3 puntjes rechts bovenin. Selecteer Accounts overzetten en volg de stappen.
7. Is je Kindkansaccount geblokkeerd?
Je account wordt geblokkeerd wanneer je te vaak geprobeerd hebt in te loggen met een foutief wachtwoord. Je kunt dit melden bij loket@swv-riba.nl. Je account wordt dan opnieuw geactiveerd.
8. Hoe kan het dat de code niet werkt?
Controleer of je de juiste app gebruikt.